Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, basın toplantısında CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve “Atatürkçü, vatansever ve milliyetçi siyasi aktörlere” çağrıda bulunarak “Atatürk merkezli milli birlik” vurgusu yaptı; ekonomi, dış politika ve güvenlik politikalarına ilişkin sert eleştiriler yöneltti.
ŞHA-
Ümit Özdağ, yaptığı basın toplantısında Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdağ, siyasi yargı süreçleri, ekonomik gelişmeler, dış politika ve güvenlik başlıklarında hükümeti ve mevcut politikaları eleştirdi.
Özdağ, CHP lideri Özgür Özel ve “Atatürkçü, vatansever, Türk milliyetçisi liderlere” seslenerek, “demokratik bir Kuva-yi Milliye anlayışıyla Atatürk’te birleşme” çağrısı yaptı. CHP’nin bazı siyasi süreçlerdeki tutumunu eleştiren Özdağ, “milli ittifak” vurgusu yaptı.
Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özdağ, enflasyon, alım gücü kaybı, orta sınıfın zayıflaması ve üretim yapısındaki daralmaya dikkat çekerek, ekonomik politikaların “krizi derinleştirdiğini” savundu. Döviz rezervleri, faiz politikası ve sıcak para giriş-çıkışları üzerinden değerlendirmeler yaptı.
Dış politikada ise ABD, İsrail ve İran arasındaki gerilime değinen Özdağ, sivillere yönelik saldırıları eleştirerek savaşın uluslararası hukuk açısından tartışmalı boyutlara ulaştığını ifade etti. Türkiye’nin bölgesel dengeler içinde dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Güvenlik politikalarına ilişkin bölümde ise NATO, Montrö Sözleşmesi ve bölgesel askeri düzenlemeler üzerinden değerlendirmelerde bulunan Özdağ, Türkiye’nin “ulusal güvenlik önceliklerini güçlendirmesi gerektiğini” savundu.
Basın toplantısının sonunda Özdağ, yapılan çağrıların “temas değil, bir anlayış çerçevesi oluşturma girişimi” olduğunu belirterek, Türkiye’de demokratikleşme ve hukuk devleti vurgusu yaptı.
SELDA ÇAKMAK/ANKARA